Архитектурно заснемане

Архитектурно заснемане е услуга, предлагана от архитект с пълна проектантска способност. Целта на архитектурното заснемане е възстановяване на строителни книжа, планове и чертежи, и строителен паспорт на съществуваща къща или сграда, които след това могат да се използват за разнообразни цели като преустройство, смяна на предназначение, надстройка, пристройка и др.

Архитектурно заснемане на сградата предстаявлява вземане на мерки на значимите строителни елементи, план-схеми на помещения, стълбища, отвори за врати и прозорци в стени и/или на покрива, основни инсталации – електро, ВиК и др. Освен тези чисто функционални елементи, вземат се размери/мерки на височини на тавани, сечения на греди/трегери и колони, и др. конструктивни особености.

С архитектурното заснемане се подготвят документи за различни инвестиционни проекти и строителни дейности: ремонти, реконструкции и преустройства, със или без промяна на предназначението на къщата/сградата, и др. по-рядко нужни дейности за търговски обекти и други сгради. Проектите са от полза и за изработката на интериорни проекти и интериорен дизайн.

Ако съществуваща сграда има налични планове, схеми и (екзекутивни?) чертежи, и сградата е изпълнена по тях, най-често се сверява верността на чертежите, преди да се пристъпи към проектиране по част екстериор/интериор, т.е. следващия етап за изготвяне на документация за инвестиционен проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *