Енергийна ефективност (топлоизолация, отопление и слънце-ефективност)

Енергийна ефективност (топлоизолация, отопление и слънце-ефективност) е една от най-важните услуги за нови къщи, нови жилищни и офис сгради, а така също и за съществуващи къщи, сгради и постройки за целогодишно живеене/ползване. Всъщност можем да кажем, че това е най-важната услуга (чисто икономически), ако допуснем, че проектирането за устойчивост на къщата/сградата (вкл. на земетръс, вятър, товароносимост и др.) е с приблизително идентична цена за различните сгради и независеща от архитекта.

Всяка година разходите за отопление и охлаждане могат да бъдат толкова големи, че ако не се предприемат мерки за подобряване, в рамките на 20-50 години разходите ще се равняват на цената на няколко (десетки) пъти цената на същата къща или сграда! Проектирана правилно, енергийната ефективност може да спести много пари и да се изплати в рамките на 3-15 години!

Елементи на енергийната ефективност

Важни елементи на енергийната ефективност са:

  • дограма, врати и прозорци
  • външна и вътрешна топлоизолация, прекъсване на термомостове
  • отопление (слънчева енергия, слънчеви колектори; геотермална енергия – термопомпи вода-вода, вода-въздух и въздух-въздух; отопление с парно на пелети, дърва и въглища, и др.)
  • слънце-ефективност и засенчване
  • качествено строителство и изпълнение на указанията съгласно проектираното от проектант-инженер и архитект (важи за всеки от горните елементи).

Освен чисто икономическа стойност като цена в левове, евро или долари, енергийната ефективност влияе силно на комфорта на живот в новата къща или сграда.

Топлоизолация на къщи и сгради (външна и вътрешна)

Топлоизолация на къщи и сгради (външна и вътрешна топло изолация) е най-важната дейност за енергийна ефективност, която прави новите къщи и сгради:

  • много по-комфортни;
  • по-независими от метода на отопление на къщата/сградата;
  • по-независими от цената на електроенергията, топлоенергията, газта и цената на други енергоносители.
  • и последно, но не по важност – това е изискване на нормативната уредба за нови сгради, така че сте длъжни да

Нещо повече, ако е нужно да изберете отопление с газ, но чрез добра топлоизолация можете да смените газта с по-маломощен и по-безопасен източник на енергия за отопление, то можем да кажем, че изолацията прави новите и съществуващи къщи и сгради по-безопасни, защото газта сама по себе си крие по-висок риск спрямо останалите методи.

При топлоизолацията важи правилото: колкото повече топлоизолация (т.е. по-голяма дебелина на изолацията), толкова по-добре! Тук е важно да се знае, че все пак за да се сложи двойно или тройно по-дебела [външна топлоизолация], това може да наложи да се промени проекта на сградата, тъй като поставянето/монтажа/закрепването/укрепването на [външна топлоизолация с дебелина над 10см] има своите особености и рискове (при силни ветрове). Това може да промени фасадата, което трябва да се предвиди навреме при [проектирането на къща и сграда]! Също така, при дебела топлоизолация, не трябва да се допускат термо мостове, защото това може да обезмисли добавянето на дебела топлоизолация.

Цена на топлоизолация на къщи и сгради, и период на изплащане

Цена на топлоизолация на къщи и сгради започва в рамките на десетки XXлв./кв.м, но в зависимост от изисканията (дебелината), би могла да достигне и по-висока стойност. Това обикновено включва материалите (изолационни плочи XPS и EPS, каменна минерална вата и др. изолации) и работата за поставянето.

Трябва да се знае, че правилното време за планиране на топлоизолация за нови сгради и къщи, е при планирането и проектирането! Когато самото поставяне на топлоизолация е само един от етапите на строителство, се пести време и излишни други операции, което в крайна сметка нямалява загубите на пари и време, т.е. нямалява и цената.
Обратното – когато на вече съществуващата и напр. измазана къща се поставя топлоизолация, то работата по измазване вече е платена, а е могло да се пропусне (спести) – това реално оскъпява цената, но предимстовото в случая е, че двете не се заплащат едновременно и се поемат по-лесно такива разходи (разсрочени във времето).

Периодът на изплащане на топлоизолация на къща или сграда зависи от няколко фактори, но може би най-важният е, че колкото повече семейства/фамилии използват една сграда – толкова цената е по-евтина и периодът на изплащане става по-кратък. Обикновено в ракмите на 3-15 години биха могли да се спестят достатъчно пари за загубена енергия (електро енегргия и топлоенергия), с което да се изплати топлоизолация, качествени прозорци и дограма, врати и др.

Комфорт на къщи и сгради с топлоизолация

Комфортът на къщи и сгради с топлоизолация е по-висок спрямо комфортът на сгради без топлоизолация или с много тънка топлоизолация. Има разлика между външна и вътрешна топлоизолация, както и има разлика между вида на стените – дали са бетон (напр. панели) или тухли или топло- и звуко-изолиращи преградни стени, които не акумулират топлина (за сравнение тухлите задържат топлина).

Най-общо казано, за целогодишно живеене, само външна топлоизолация е най-добре, а стените да са от тухли и/или бетон. Стените ще акумулират топлина, с което ако спре подаването на топлина, ще започнат да отдават поетата топлина и ще направят промяната на температурата много по-бавна. Тази къща/сграда обаче би била трудна за стопляне, ако например идвате през зимата след 2-4 седмици почивка, защото за да затоплите къщата до 20 градуса, ще е нужно подходящо отопление и ако имате климатик – то няма да успеете за 2-4 часа да загреете…

Ако вземем сега за пример другия вариант, в който стените на къщата/сградата са от топлоизолационен материал (напр. минерална вата и облицовани с гипсокартон), т.е. стените не акумулират топлина в себе си. Ако се прибирате от 2-4 седмична почивка през зимата и сте с климатик, то може да се очаква, че климатика ще успее бързо да стопли въздуха в стаята, защото няма да му се налага да топли и самите стени! Обаче, ако спрете климатика, буквално веднага ще се усети липсата на отопление, защото стените няма да излъчват топлина. Това е и основната разлика в комфорта при различните видове топлоизолации и технологии в строителството на къщи и сгради.

Отопление на енергийноефективна къща и сграда

Отопление на енергийноефективна къща и сграда може да се извърши с много и различни отоплителни уреди и различни топло енергийни източници.

Изборът на конкретни методи за отопление най-често зависи от предназначението. Ако е къща и се ползва целогодишно, трябва да се осигури максимален комфорт, а ако се ползва сезонно – комфортът за няколко студени дни в годината не е толкова от значение и може да е по-важна цената на уредите за отопление. Ако е голяма офис сграда, тогава офисите се ползват по поне 10 часа на ден, което поставя високи изисквания за комфорт на работниците.

Слънце-ефективност

Слънце-ефективност има 2 основни аспекта – светлина и топлина. Светлината и осветеността в офиси и стаи, би могла да се възползва от подходящо южно изложение и това е търсен ефект. Такова южно изложение е от полза и за отоплението, в зависимост от топлоизолацията и квадратурата на прозорците. Понякога даден имот няма много варианти и ако е нужно и осветлението и отоплението ще бъдат независими от слънцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *