Интериорен дизайн – вътрешна архитектура, разпределение, мебели, осветление

Интериорен дизайн (наричан още „вътрешна архитектура„) е услуга от архитект с опит във вътрешната архитектура и интериорен дизайн на къща, жилищна сграда, офиси и сгради. Съгласно примерно разпределение се показват подредени мебели и оборудване, с техни 3D модели, реални цветове и максимално близък до реалността дизайн на мебелите. Прилагат се различни варианти за осветеност (с различно осветление), за да избере най-подходящото.

За конкретни проекти се правят уникални дизайни на мебели, вкл. с използването на доста скъпи технологии. Разбира се такива уникални дизайни се реализират най-често за бизнес цели, когато брандирането и цветовете на офис и мебели, допълват вече известна марка/бранд.

За офиси и офис-сгради, вътрешната архитектура и изборът на подходящи цветове и интериорен дизайн е от изключително значение, за да се покаже стил. В една къща, интериорен дизайн се прави най-вече за дневни, кухни, детски стаи и по-рядко за спални и др. помощни помещения.

Интериорен дизайн за офиси и офис-сгради

Многообразието от различни фирмени дейности предразполага към уникален интериорен дизайн за офиси и офис-сгради, поради многобройни варианти на разпределение и уникални дизайн идеи. Сравнително често се поръчат и уникални мебели с дизайн по поръчка, с оригинален дизайн, които не се продават масово в магазините.

Целта на интериорния дизайн за офиси е да се използва наличното място по възможно най-практичен начин и едновременно с това да остане достатъчно място за удобна и комфортна ежедневна работа, да изглежда просторно при организирани бизнес срещи.

Интериорен дизайн за дневна стая / дневни стаи

Дневните стаи са най-често и най-дълго използваните стаи през деня, поради което дизайнът на дневната е от изключително значение за комфорта на живущите с този дом. Цветовете не трябва да уморяват очите, не трябва да са от един и същи цвят, а трябва да има някакъв контраст. Трябва да има достатъчно свободно пространство, както за очите, така и за ходене, игра или за периодично разместване на мебелите, с цел освежаване.

Малките дневни стаи са по-лимитирани откъм варианти, а в големите дневни стаи интериорните архитекти и дизайнери, могат да развихрят своето въображение и да предложат качествени и стилни варианти.

Интериорен дизайн за детска стая / детски стаи

Интериорен дизайн за детска стая или няколко детски стаи е една от най-важните дейности, с които можете да промените живота на вашите деца. Един подходящ дизайн на детска стая, може да помогне на детето или децата да учат по-концентрирано и по-мотивирано, като не предразполага към уморяване на очите. Осветеността в това отношение е от особено значение.

Начинът на оцветяване на детската стая, би могъл да се пренесе и като начин за обличане на растящите деца. Децата учат най-много по визуален начин и с примери. С това детето ще следва вече дадения пример и ще може да изгради стилен начин на обличане, с походящи контрасти в дрехите.

Уникалната дизайнерска детска стая създава уникално мислене. Детето ще вижда еднообразни стаи на свои връстници, но когато вижда своята стая, ще знае, че живее е уникална стая. В бъдеще детето ще изгради своят характер и тази уникалност ще продължи да се проявява в характера.

Не на последно място, осъзнавайки, че вие сте осигурили уникален дизайн за детската стая, децата ще знаят, че са обичани, че това е направено специално за тях! Нали знаете как някои хора правят календарчета със снимка на децата си – това не е за децата, това е за другите хора! Дизайнът на детската стая обаче е специално за децата и те ще я ползват поне няколко години, може би почти 10 години!

Цената за интериорен дизайн на детска стая не е ниска, защото тя включва не само дизайн, а така също мебели и ремонт (боядисване най-малкото). Ето защо не всеки може да си позволи такъв лукс или такава екстра. Все пак ако попитате нашите интериорни архитекти, можем да предложим 1-2 идеи да придадете уникалност за вашето момче и/или момиче…

Интериорен дизайн за кухня / кухни

Интериорен дизайн за кухни е едно от най-честите изисквания на инвеститорите, но трябва да се знае, че в кухнята няма да стоим по цял ден и не всеки ден. Все пак различните семейства се различават по кулинарни умения и най-вече апетит, а понякога [отглеждането на деца] също е основна причина, така че в някои случаи допускаме и обратното – времето в кухнята да надвиши времето в дневната.

По тази причина, вътрешния дизайн на кухнята е от значение както за готвача или готвачите, така също и за децата например. Трапезарията/столовата е добре да отстои на достатъчно разстояние от кухненските уреди, за да може докато децата се хранят, да има достъп до кухненските шкафове, фурната, котлоните, микровълновата фурна и хладилника. Цветовете трябва да са в синхрон със закупените електроуреди – печка и аспиратор/абсорбатор, фурна, хладилник, микровълнова фурна и др. Някои хора се предпочитат вградени уреди, но има и клиенти, които държат на стандартни печки за готвене и хладилници.

Многообразието от различни кухненски шкафове и уреди, маса и столове, създава многообразни варианти на разпределение и уникални дизайн идеи. Случва се да се поръчат и уникални мебели по поръчка, с уникален дизайн, които не се продават в магазините.

Врати и прозорци в интериорния дизайн

Врати и прозорци са отделни елементи в интериорния дизайн, което предоставя възможностте да бъдат с различни цветове от стени и таван. Това създава много възможни варианти за дизайнера, едновременно контрастни и цветове с същите нюанси.

Прозорците (най-често PVC/ПВЦ дограма) самостоятелно предоставят една много важна възможност – в къщата, сградата и всяка стая да влиза светлина. Светлината е различна за всяка стая, както и различна в различните часове на деня, което променя вътрешните цветове на стени и таван, създава светлосенки и т.н.

Чисто функционално, прозорците имат и друга важна функция, освен осветеност (пропускане на слънчеви лъчи и дневна светлина) и топлоизолация (за да не изстива стаята и жилището през зимата) – това е проветрението със свеж въздух. Важно е да можете да проветрявате ударно през зимата, както и да може да оставите отворен прозорец през лятото. Предвиждайки дълъг живот на един ПВЦ прозорец, много по-важно е този прозорец да ви върши работа (при различни разпределения) и да е отваряем, спрямо 50-200лв. спестени пари! Отваряемите прозорци също са по-лесни за почистване.

Отваряемите прозорци имат и още една функция – трябва да са достатъчно сигурно затворени, с нужното ниво на сигурност, за да не представляват „пробив в сигурността“ на къщата или сградата. Това най-често се пропуска, но в днешно време това също е важно и преди да ги поръчате – добре е да го обмислите още веднъж. Това не влияе върху дизайна, но влияе върху спокойствието на ползвателите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *